12.01.2024. Zagreb

Posljednji pozdrav Branku Smiljaniću

S velikom tugom javljamo kako nas je nakon duge i teške bolesti napustio Branko Smiljanić, predsjednik Zagrebačkog streljačkog saveza.

Branko Smiljanić (Zagreb, 1956.-2024.) kazališni, filmski i televizijski glumac. Član glumačkog ansambla Riječkog kazališta lutaka bio je od 1978. do 1985. te ponovno od 1997. godine. Od 2003. godine član je glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta lutaka u kojem ostaje aktivan i nakon umirovljenja 2021. godine. Široj publici poznat je po ulogama u nizu televizijskih serija i filmova, a ponajviše po svojem specifičnom glasu u nizu sinhronizacija. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. godine i pričuvni časnik Hrvatske vojske. Osim umjetničkog poziva bio je veliki zaljubljenik u streljački sport. Streljaštvom se počeo baviti u Građanskom streljačkom klubu Rijeka, a bio je i aktivan član Streljačkog kluba Lokomotiva Rijeka. Povratkom u rodni Zagreb postaje članom Streljačkog kluba Zrinjevac. Na Hrvatskoj olimpijskoj akademiji stekao je zvanje trenera streljaštva 2001. godine. Međunarodni je sudac u streljaštvu ISSF A licence za streljačke discipline puške i pištolja te međunarodni sudac u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Sudjelovao je kao član žirija na najvećim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posljednjih je godina bio aktivan natjecatelj u disciplinama dalekometnog streljaštva.

Predsjednik je Streljačke udruge Zagreba, kasnije Zagrebačkog streljačkoga saveza od 2015. godine. Pod njegovim vodstvom Savez se konsolidira, poboljšava se financiranje streljačkih udruga i klubova, uređuju se strelišta, stavlja se naglasak na razvoj zagrebačkog streljaštva i potporu perspektivnim sportašima kroz razvojne programe. Posebnu brigu vodi podjednako za vrhunske sportaše i za djecu i mlade koji rade svoje prve korake u streljačkom sportu. Sudjeluje u realizaciji niza programa i europskih projekata te zagovara streljački sport na svim regionalnim i nacionalnim upravnim razinama. Produbljuje prijateljsku suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom obrane Republike Hrvatske.

Mnogo je toga što je Branko bio i što je radio, a najvažnije je da je bio dobar čovjek i predani kolega, kako u svojoj prvoj ljubavi kazalištu, tako i u streljaštvu.

Branko, nedostajat ćeš nam. Počivao u miru Božjem!

Posljednji ispraćaj će biti u srijedu, 17. siječnja 2024. godine u 13:20 na Krematoriju na Mirogoju.

Sponzor

HEP - Hrvatska elektroprivreda